Laat deze regering de tabaksverkopers vallen?

Presshop

De recente verklaringen vanuit de federale regering dat de accijnzen op tabaksproducten in 2017 sneller en sterker verhoogd zullen worden is dramatisch nieuws voor dagblad-en tabakshandelaars.

Ingevolge de opeenvolgende accijnsverhogingen en vooral deze die sinds 2016 is doorgevoerd, ziet de detailhandel zijn inkomen nu al maanden dramatisch afnemen en het vooruitzicht op nog hogere accijnzen op tabaksproducten zal zonder meer de doodsteek betekenen voor honderden handelszaken, veelal familiebedrijfjes.

De niet aflatende drang van deze regering om accijnzen te verhogen staat haaks op de ambitie van premier Michel om jobs te creëren.

Helemaal onbegrijpelijk is dat de regering blijft volhouden dat de accijnsverhoging nieuwe inkomsten zal genereren. Dat is een manifeste leugen. Voor 2016 wijst alles erop dat de inkomsten uit tabak voor het eerst in jaren zelfs opnieuw zal dalen, en dat ondanks – of beter: dankzij – de gestegen tarieven.

Het argument dat er minder rokers zijn, is overigens ook hoogst betwijfelbaar. De realiteit is dat Belgische rokers zich meer en meer laten bevoorraden via al dan niet legale kanalen (vaak vanuit Oost-Europa).

Wat wel zeker is: de strop rond de nek van de handelaars wordt verder aangehaald en het gat in de schatkist wordt alsmaar groter.