De strijd tegen illegale tabakshandel is een absolute prioriteit voor CIMABEL. België blijkt wereldwijd een belangrijke draaischijf te zijn voor tabakssmokkel. Op Europees niveau is België top-3. Meer dan 91% van de illegale handelsproducten die in België in beslag genomen worden, zijn sigaretten. Het gaat om meer dan 3 miljoen pakjes per jaar. De douane doet met de regelmaat van de klok vangsten van tientallen miljoenen sigaretten in een keer. Het gaat om smokkelwaar, nagemaakte sigaretten en ilicit whites (sigaretten die legaal geproduceerd worden buiten de EU maar niet aan de Europese normen voldoen).

Illegale handel is in eerste instantie een aanslag op de staatskas. In 2014 derfde de Belgische overheid zo’n 94 miljoen euro aan inkomsten ten gevolge van illegale handel. Verder is illegale handel een enorm probleem voor kmo’s. Die kunnen door de hoge accijnzen op tabak absoluut niet concurreren met smokkelaars en worden dus stelselmatig uit de markt geprijsd. Aangezien tabak een belangrijke bron van inkomsten is voor onder meer dagbladhandelaars, loopt de economische schade hoog op. Jaarlijks verdwijnen meer dan honderd krantenwinkels, en illegale tabakshandel is daar in aanzienlijke mate mee voor verantwoordelijk.

Tot slot vormt illegale handel ook voor de consument een gevaar. Er zijn geen garanties dat de illegale goederen, of ze nu vervalst dan wel gesmokkeld zijn, voldoen aan de Europese regels. In de praktijk zijn illegale sigaretten vaak een stuk schadelijker voor de gezondheid dan legale producten.

Plaatje illegale handel

Meer info vindt u in onze Factsheet – Illegale handel