CIMABEL is resoluut gekant tegen neutrale sigarettenpakjes.
Voorstanders van neutrale verpakkingen vinden dat tabaksproduct volledig vrij moet zijn van alle vormen van branding. Merken, logo’s, kleur en afbeeldingen mogen niet meer op de verpakking staan, enkel de merknaam mag nog in een gestandaardiseerd formaat en lettertype worden afgedrukt. Alle pakjes zouden dus generiek en homogeen moeten zijn, en er nagenoeg hetzelfde uitzien.

Wij zijn hier tegen om volgende redenen:

  • Neutrale verpakkingen werken niet
  • Neutrale verpakkingen vergemakkelijken sigarettensmokkel, en stimuleren dus de illegale handel
  • Neutrale verpakkingen zijn een verregaande schending van het fundamenteel recht op intellectueel eigendom
  • Neutrale verpakkingen voor tabak zijn een gevaarlijk precedent, dat ook alcoholische dranken, snoepgoed, en voeding die veel vet bevat zou kunnen treffen.
  • Neutrale verpakkingen zijn juridisch problematisch: ze zijn niet in lijn met de EU-richtlijn ter zake, ze zijn niet compatibel met het vrij verkeer van goederen binnen de EU, en ze schenden de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO)

Er is geen enkel bewijs dat plain packaging effectief enig ontradend effect heeft. Integendeel. In Australië, het eerste land dat plain packaging verplichtte, steeg het aantal rokende minderjarigen zelfs de eerste jaren na de invoering ervan. Ook in Frankrijk, dat sinds 1 januari 2017 de neutrale verpakkingen invoerde, is in de eerste drie maanden de sigarettenverkoop met 1,4% gestegen.

50611

Meer argumenten tegen de invoering van neutrale verpakkingen vindt u op de website www.merkenmoord.be

Meer info vindt u ook in onze position paper neutrale verpakkingen