Lockdown doet overheidsinkomsten uit tabak met ruim 60 miljoen dalen in 2020
PrintNieuws
“Niet kunnen shoppen over de grens is goed voor de schatkist”, lazen we eerder deze week in de media. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie berekende immers dat het sluiten van de grenzen tot gevolg heeft gehad dat Belgen in de grensstreek (noodgedwongen) meer voeding en alcohol in eigen land kochten en niet aan de overkant van de grens waar ze die producten doorgaans gingen aankopen omdat ze daar goedkoper zijn. Resultaat: 40 miljoen extra aan BTW en accijnzen. Goed nieuws? Het is maar hoe je het bekijkt…
Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten is uiteraard blij voor Fevia en voor haar leden. Maar of er reden is tot vreugde voor de schatkist is een ander verhaal. Er is immers ook een keerzijde. Dat Belgen niet langer over de grens kunnen shoppen is één zaak, maar dat betekent ook dat consumenten vanuit de buurlanden niet meer bij ons kunnen winkelen. Eén van de gevolgen daarvan is dat de tabaksverkoop aan de Belgische zijde van de grens met Nederland en Frankrijk volledig stilgevallen is. En ook daar hangt een prijskaartje aan vast, een prijskaartje dat gevoelig hoger ligt dan de 40 miljoen extra inkomsten uit de verkoop van voeding en dranken.
Het sluiten van de grenzen deed de overheidsinkomsten uit accijnzen en BTW op tabaksproducten dalen met 61,5 miljoen euro. Laat ons immers niet vergeten dat 80% van de prijs die de consument betaalt voor een pakje sigaretten uit belastingen bestaat en dus rechtstreeks naar de schatkist vloeit.
Instorten grensverkoop met Groot-Brittannië koste ons eerder al 161 miljoen euro
Eerder al was de grensverkoop met Groot-Brittannië helemaal ter ziele gegaan. In de periode 2016-2019 lieten Britse consumenten België helemaal links liggen. Dat heeft geleid tot een inkomstenverlies van 162 miljoen euro. Door de drastische taks-shift van de vorige regering was het voor Britten veel interessanter en goedkoper geworden om met low cost luchtvaartmaatschappijen tabaksproducten te gaan aankopen in landen als Polen, Portugal of Spanje.
Grenshandel in tabak is belangrijk financieel infuus voor Belgische schatkist
Cimabel hoop dat dit aanzienlijke verlies voor de overheid een wake-up call mag zijn voor het belang van de grenshandel in tabaksproducten voor onze overheidsfinanciën. De verkoop van tabaksproducten langs de grens met Nederland en Frankrijk is een belangrijk financieel infuus voor de Belgische schatkist. Ons land doet er dus goed aan om een realistisch en doordacht accijnsbeleid te voeren dat voorkomt dat buitenlandse consumenten België definitief links laten liggen ook nadat de grenzen opnieuw zijn opengegaan. Als de overheid vasthoudt aan haar plan om in de periode 2021-2024 elk jaar weer de accijnzen drastisch te verhogen, dan kunnen vele grenswinkels definitief de deuren sluiten en zal het gat in de begroting elk jaar groter worden. Cimabel roept minister van Financiën Van Peteghem op om niet de fout te begaan om het infuus van de grenshandel door te knippen. President Macron en minister-president Rutte zullen er geen traan om laten. De Belgische belastingbetaler des te meer.