Vanaf nu riskeer je in de gemeente Wemmel een GAS-boete van 50 euro wanneer je in het openbaar een sigaret rookt en geen zakasbakje bij je hebt. Met deze maatregel stelt de gemeente een lovenswaardig voorbeeld. Cimabel, de federatie van sigarettenfabrikanten, is al langer vragende partij voor een algemene verplichting van deze simpele maar doeltreffende maatregel.  

Ondanks jarenlange Mooimakers-sensibiliseringscampagnes, mede gefinancierd door de sigarettenproducenten, blijft zwerfvuil een hardnekkig probleem. Blikjes, voedingsverpakkingen, peuken, kauwgom, … nog teveel mensen blijven ze achteloos weggooien op straat. Overtreders worden echter zelden op heterdaad betrapt. En als dat al eens gebeurt dan volgen vaak betwistingen.

Waarom de rollen niet omkeren en preventief optreden? Zeker om het peukenprobleem in te dijken is dit een voor de hand liggende maatregel. Wie rookt op het publieke domein en op aanvraag van een politieagent of een gemachtigd controleur geen zakasbakje kan tonen, wordt beboet met een GAS-boete. Simpel. 

Deze aanpak bewijst al jaren zijn nut in de strijd tegen hondenpoep. Wie de hond uitlaat, moet hondenpoepzakjes bijhebben. Is dat niet het geval, dan riskeer je een boete.  Die maatregel is ondertussen goed ingeburgerd en blijkt doeltreffend. 

83% van de rokers voelt zich niet verantwoordelijk voor peuken in zwerfvuil. Mentaliteitswijziging is dringend nodig.

Het is hoog tijd dat ook rokers zich de reflex eigen maken om een zakasbakje bij te hebben. En jammer genoeg is het opleggen van boetes daarvoor noodzakelijk. Uit een recente enquête1, uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau IPSOS naar aanleiding van een pilootproject met zakasbakjes in vier Vlaamse steden (Oostende, Gent, Antwerpen, Hasselt), is immers gebleken dat maar liefst 83% van de rokers zich niet verantwoordelijk voelt voor peuken die in het zwerfvuil worden aangetroffen. Zij voelen zich dan ook niet meteen gemotiveerd om een zakasbakje aan te schaffen. Van de kleine groep rokers die wel systematisch gebruik maakt van zakasbakjes geeft 88% aan tevreden tot zeer tevreden te zijn.  Het komt er dus op aan rokers kennis te laten maken met de voordelen van een zakasbakje. Vrijwillig als het kan, maar verplicht als het moet. 1

Cimabel is dan ook bijzonder verheugd met de aanpak van de gemeente Wemmel en hoopt dat nog veel andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. 

1Ipsos. Pocket Ashtray Campaign Report, January 2023.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en ander nieuws door ons te volgen op Twitter.