1 op 5 sigaretten ontsnapt aan de Belgische fiscus en dat kost ons 700 miljoen

Uit een recent onderzoek (uitgevoerd tussen 18 april en 9 mei 2022) blijkt dat op 21,8% van alle sigaretten die in België werden geconsumeerd, geen belastingen werden betaald in ons land. Met andere woorden: meer dan 1 op 5 sigaretten die in ons land worden gerookt ontsnappen aan de Belgische fiscus.

Het fenomeen is al langer bekend, maar het lijkt drastisch in omvang toe te nemen. In vergelijking met de vorige, halfjaarlijkse studie (uitgevoerd in oktober 2021) is het aandeel gegroeid van 13,8% naar 21,8%. De nieuwe, drastische accijnsverhoging die op 1 april 2022 werd ingevoerd heeft zonder twijfel nog meer rokers ertoe aangezet om op zoek te gaan naar goedkope sigaretten. En die zijn blijkbaar alsmaar makkelijker te vinden.

Van die 21,8% is 1,9% namaak en dus illegaal. De overige 19,9% zijn legale sigaretten die echter buiten België werden aangekocht, met name in landen waar de prijzen lager zijn omdat ook de fiscale druk lager is. Die sigaretten vinden alsmaar makkelijker hun weg naar ons land. Goed georganiseerde bendes smokkelen op grote schaal goedkope sigaretten uit het buitenland naar België om ze hier met aanzienlijke winst te verkopen, maar onder de hoge Belgische marktprijs.

België wordt overspoeld door goedkope sigaretten uit Bulgarije, Polen en Turkije

Het valt op dat meer dan de helft van alle sigaretten die niet hier werden aangekocht afkomstig zijn van Bulgarije (51,38%). Ook vanuit Polen (7,8%), Turkije (6,88%) en Roemenië (3,67%) worden goedkope sigaretten in België aan de consument aangeboden.
Het feit dat deze landen niet meteen populaire toeristische bestemmingen zijn, versterkt het vermoeden dat er georganiseerde circuits bestaan die snel en efficiënt inspelen op de groeiende vraag naar goedkope sigaretten door Belgische consumenten die de hoge accijnzen in eigen land willen omzeilen.
Andere landen in de top 10 zijn Spanje, Wit-Rusland en Algerije, stuk voor stuk landen waar sigaretten goedkoper zijn dan in ons land.

Belgische douanediensten verricht uitstekend werk, maar regering blijft blind

Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse Federatie van sigarettenfabrikanten blijft de aandacht vestigen op de noodzaak om smokkel en illegale handel in sigaretten ernstig te nemen. De Belgische douanediensten lieten de voorbije twee jaren de ene recordvangst aan illegale sigaretten na de andere noteren. Hun inspanningen verdienen alle lof.
Maar zolang de federale regering de accijnzen op tabaksproducten elk jaar weer drastisch blijft verhogen zal de vraag naar goedkope sigaretten blijven groeien en zullen criminele organisaties hun illegale praktijken op het Belgische grondgebied onverminderd verderzetten. Voor de douanediensten blijft het dan ook dweilen met de kraan open.
Cimabel roept de federale regering daarom nog maar eens op om niet blind te zijn voor de realiteit die met deze nieuwe studie nog maar eens bevestigd wordt. De spiraal van opeenvolgende accijnsverhogingen werkt niet, integendeel. We begrijpen dat de overheid op zoek is naar meer inkomsten, maar door telkens weer ondoordachte accijnsverhogingen door te voeren maakt ze paradoxaal genoeg enkel criminele organisaties rijker zonder zelf meer fiscale inkomsten te innen. En de overheid lijkt te volharden in de boosheid want ondertussen voorziet het interfederaal anti-tabaksplan voor de komende jaren in “een aanzienlijke verhoging van het algemene prijsniveau en de afschaffing van het prijsverschil tussen de verschillende categorieën van tabaksproducten”. In Bulgarije zullen ze het graag lezen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en ander nieuws door ons te volgen op Twitter.